2007-2008. CURS MATEMÀTIC A INSTITUCIÓ FAMILIAR D'EDUCACIÓ
 

El projecte consisteix en quatre espais en els quals els nens de primària aprenen tot jugant.

 

Al Cicle Inicial de Mestral s'apren jugant.

Aprofitant l’any de les matemàtiques el dijous 21 de febrer els professors encarregats de curs de Cicle Inicial del col·legi Mestral (Igualada) van iniciar un projecte conjunt de racons. Aquest projecte consisteix en quatre espais en els quals els nens de primer i segon de primària aprenen tot jugant

Aquest projecte consisteix en quatre espais en els quals els nens de primer i segon de primària agrupats en grups de quatre (dos nens de primer i dos de segon) aprenen tot jugant. Els espais són els següents:

- El racó del mercat, on els nens poden comprar i vendre diferents productes com carn, peix, fruita, verdura, pa, formatge, fruits secs, etc. i d’aquesta manera es familiaritzen amb l’euro, amb la calculadora i aprenen nou vocabulari
- El racó dels jocs, on els nens juguen al memory, al dòmino, al parxís i a l’oca.
- El racó de la biblioteca, on els alumnes poden llegir còmics, jugar a jocs de paraules o fer tàngrams i puzzles.
- El racó d’informàtica, on fan anar programes relacionats amb l’euro, amb el que han fet a diferents assignatures -matemàtiques, llengua o anglès- o es distreuen amb programes que ajuden a desenvolupar les habilitats cognitives.

Els racons es duran a terme quinzenalment i tots els nens al acabar el curs hauran passat per tots els racons més d’una vegada. Tots els alumnes s’ho van passar d’allò més bé i ja esperen la propera vegada per tal de repetir l’experiència.

 

"Els infants només aprenen allò que ells descobreixen”

 

Sessió formativa amb Mª Antònia Canals i Pili Serra a Les Alzines

A Les Alzines (Girona) ja portem 5 mesos realitzant tot un seguit d’ activitats d’ ensenyament – aprenentatge per apropar l’ àrea de matemàtiques als alumnes. Webquest, jocs, enigmes digitals, concursos, materials diversos. Però també el professorat es va formant per intentar millorar en l’ ensenyament d’ aquesta assignatura : Aquest mes de febrer hem tingut l’ oportunitat d’ escoltar i aprendre al costat de dues professionals reconegudes en el món pedagògic: Pili Serra i Ma.Antònia Canals.

La Pili Serra va explicar-nos en què consisteix el Treball Col.laboratiu en les classes de Secundària o Primària. Va ser una sessió ben formativa i engrescadora.

A part vam tenir una sessió de Matemàtiques amb l’ eminència matemàtica Ma. Antònia Canals ( Creu de Sant Jordi, 2006). Moltes de les professores de l’ escola hem tingut l’ oportunitat de conèixer-la a la Facultat d’ Educació i avui poder
retrobar-nos de nou i fer-nos repensar com volem que els nens aprenguin. La Ma.Antònia va dir aquell axioma que tot docent sap “ensenyar no és el mateix que aprendre”. Ella va ressaltar-nos una gran veritat “no és tan important ensenyar sinó COM volem que els infants i joves aprenguin” i “aprendre vol dir descobrir perquè els infants només aprenen allò que ells descobreixen”.

Canals va definir les Matemàtiques com “un conjunt de matèries relacionades ( quantitats, combinacions, geometria i les seves transformacions, les mesures, la lògica, la probabilitat ...)". Com sempre ha afirmat, la manera més adequada per aprendre les matemàtiques és manipulant. Per tant, creu que a les aules d’ Infantil haurien d’ estar plenes de materials manipulables per poder donar l’ oportunitat a l’ infant de poder aprendre i poder experimentar per arribar a un coneixement.

Després d’ anys de recerca i lluita per a una escola activa i catalana, la Ma. Antònia té el cor dividit entre el centre GAMAR(Gabinet de Materials i de Recerca per la Matemàtica a l’ escola) i la formació del professorat a través de xerrades formatives