2007-2008. CURS MATEMÀTIC A INSTITUCIÓ FAMILIAR D'EDUCACIÓ
 
L`herència de Téano
 
TORNAR A LA HOME
INTRODUCCIÓ
TASCA
PROCÉS
AVALUACIÓ
CONCLUSIÓ
GUIA DIDÀCTICA
CRÈDITS
 

 

 

EGIPTE

La Dinastia Ptolemaica (332 a.C.- 395 d.C.) és aquella fundada per Ptolomeu I Sóter, general d’Alejandro Magno. Aquesta dinastia va governar Egipte des de la mort d’Alejandro Magno fins a l’any 30 aC, en què es va convertir en província romana.

Ptolomeo I va establir la capital d’aquest regne a Alexandria, una gran ciutat en aquella època. Va ser un dels grans centres comercials i intel•lectuals de l’antiguitat.
Aquesta dinastia va adoptar des del principi els costums egípcis. El seu últim governador va ser la cèlebre Cleopatra. Després de la seva mort i la del seu fill Cesarion (Ptolomeu XV) la dinastia va desaparèixer i Egipte va ser annexionat per August a l’imperi romà.
Ptolomeu I Sóter.

Activitat 1: Esbrina els faraons que van governar Egipte en aquesta època i els anys de regnat (Egipto al descubierto). En segon lloc, calcula els anys que van regnar cadascun d’ells. Definirem la variable estadística com els successius faraons, que representa una variable qualitativa.

Activitat 2: Representa els anys de regnat en un diagrama de barres. A l’eix de les abscisses representem els faraons. A l’eix de les ordenades representem el nombre d’anys que han regnat, és a dir, les freqüències. (Utilitza el programa Excel per a la gràfica, si vols)

Activitat 3: Ara representa aquestes dades en un diagrama de sectors.

Activitat 4: Anàlisi de resultats:
Quin és el nombre d’anys mitjà que governava un faraó en aquella dinastia?
Quin paràmetre estadístic representa aquest valor?
Quin faraó de la dinastia ptolemaica va governar durant més temps?
Quin paràmetre estadístic representa aquest valor? AQUESTA RESPOSTA LA NECESSITES PER DESXIFRAR L’ENIGMA(PISTA 1)

El Senet era un joc que els egipcis deixaven a les tombes dels difunts per tal que aquests poguessin entretenir-se i jugar contra les forces del Més Enllà.
La victòria sobre aquestes forces significava la fortuna en l’altra Vida. El joc contenia una caixa amb dotze peces de fusta : cinc en forma de carret i set en forma de con amb l’extremitat arrodonida. El tauler constava de trenta caselles.

Senet procedent de la tomba de Ka
1.Hem representat en un sistema de coordenades cartesianes les fitxes del Senet que van trobar a la tomba d’aquest faraó (Egipto al descubierto ) . Per això hem definit cada punt (x,y) com una casella del tauler. Per exemple: la primera casella és el punt (1,1), la segona cap a la dreta és (2,1) i així successivament. Has d’averiguar quina fitxa no hem representat a l’eix de coordenades. AQUEST PUNT EL NECESSITES PER DESXIFRAR EL MISSATGE (PISTA 2)

El riu Nil va ser considerat pels antics egipcis com la ruta per excel•lència; les seves aigües van donar vida a una civilització que encara avui, després de cinc mil anys, segueix impactant el món. El cabal del Nil prové del Nil Blau, que neix a Etiòpia, i del Nil Blanc, que prové d’Àfrica Central.

Construeix una funció aproximada del cabal del Nil tenint en compte el mes de l’any en què ens trobem. Suposarem que a l’eix de les ordenades tenim l’alçada del riu en metres. Per tant, imagina que comencem el mes d’abril amb 1 metre d’alçada respecte al nivell de terra. Quina alçada tindrà el Nil al mes de juliol, si al mes d’agost l’alçada arriba als 3 metres? Trobaràs la informació al següent enllaç:
http://www.wikilearning.com
PISTA 3: La solució del problema ha de ser obligatòriament un nombre enter.

Escriu les tres pistes de cadascun dels problemes:
PISTA 1:
PISTA 2:
PISTA 3:

El nombre enter positiu que figura en les tres pister és exactament la solució!! FELICITATS!!!