2007-2008. CURS MATEMÀTIC A INSTITUCIÓ FAMILIAR D'EDUCACIÓ
 





El projecte Més per menys té com a objectiu contribuir a fer les matemàtiques més divertides i comprensibles als alumnes.
 

Per què serveixen les matemàtiques?

Bombolles de sabó, un mirall, un got del fòrum, un programa de TV d’obrir caixes amb premis... tots tenen en comú que es fonamenten en les matemàtiques. El passat dijous ho van poder descobrir els més de 60 professors d’Institució que van assistir a la jornada de formació.

Per què serveixen les matemàtiques? Aquest va ser el títol de la jornada organitzada per Institució Familiar d’Educació el passat dijous, 24 de gener, a la Universitat Internacional de Catalunya. Més de 60 professors/es dels nostres col•legis van participar-hi.

A la primera part de la sessió el professor de matemàtiques Anton Aubanell (IES Sa Palomera de Blanes i Universitat de Barcelona) ens va oferir una mostra creativa d’experiències pràctiques aplicades a l’aula.
Si vols veure un vídeo amb exemples.

Qui no ha jugat de petit (o de gran!) a fer bombolles de sabó?

Però...., ben mirat, una bombolla de sabó és una superfície esfèrica i parlar d'esferes és fer geometria i.... On acaba el joc i comença la geometria? Sortosament no hi ha frontera! L'experiència que ens va presentar el professor Aubanell a la segona part de la sessió consistia a produir superfícies sabonoses a l'espai a partir de les quals es puguin treballar conceptes de geometria.

A la segona sessió en Pelegrí Viader, vicerector de la Universitat Pompeu Fabra i catedràtic de Matemàtica Aplicada de la mateixa universitat va aprofundir en el model de classe magistral i la integració de les TIC a l’aula.

El cotxe o la carbassa?

Us heu plantejat alguna vegada quina possibilitat té un concursant d’endur-se “el cotxe” quan ha de triar entre diferents opcions (caixes, portes...). El professor Viader, partint de la base d’un senzill concurs televisiu (on el premi és un cotxe i el fracàs una carabassa) ens va fer veure com convertir un simple problema, aparentment elemental, en una pràctica rica en continguts i procediments amb un final inesperat.
Si vols descarregar-te la conferència: 3 portes

Aquesta jornada es va organitzar amb motiu del Més per menys, un projecte educatiu organitzat per Institució Familiar d’Educació que té com a objectiu contribuir a fer les matemàtiques més divertides i comprensibles als alumnes.
A la web www.mespermenys.cat –creada pels professors i les professores de matemàtiques d’Institució Familiar d’Educació– podreu trobar enllaços, idees, activitats... Ja veieu que tot està enfocat per facilitar el treball en equip i l’intercanvi d’experiències. Per això, aquest és el nostre lema: “Sumant esforços, multipliquem resultats”



 


 

El col·legi Airina descobreix Pekin amb la Cacera del Tresor!

La cacera del Tresor: Pekín ens espera!! ha estat elaborada per les dues professores d'Airina de Matemàtiques de 5è i 6è. Vosaltres també la podeu realitzar-la des de casa. Us proposem que feu l'exercici de la numeració xinesa, a veure si descobriu "el número enigma" abans que les vostres fills.

En la web que us recomanem cada mes s'aniran publicant noves Caceres del tresor per Primària i webquest pels de l'ESO. A aquesta pàgina hi pot accedir tothom; per tant les activitats que "pengem" estan obertes a tothom qui entri a internet i l'interessin.

 


 

Calendari d’Advent matemàtic

El col·legi Les Alzines (Girona) ha creat un calendari d'Advent molt especial, és matemàtic i planteja cada dia, a totes les alumnes, un enigma nou que cal resoldre el mateix dia abans de les 5 de la tarda. Els enigmes estan escrits en les tres llengües: català, castellà i anglès i estan pensats per a què els puguin fer totes les alumnes de primària...això sí, les més petites necessiten l'ajuda i les pistes de la seva professora.