2007-2008. CURS MATEMÀTIC A INSTITUCIÓ FAMILIAR D'EDUCACIÓ
 
Icosport
 
 
 
 

PRIMER PAS: HISTÒRIA DE LES LLAUNES

En primer lloc, i com a introducció a l'estudi que faràs, has de buscar informació sobre la història de les llaunes de beguda: quan van començar, com eren, quina va ser la primera marca en introduir-les a Espanya.... El Sr. Joan Sendra està molt intrigat amb aquest aspecte.

Per tal d'escriure aquesta introducció, et recomanem aquests dos enllaços:

Enllaç 1
Enllaç 2

També està intrigat per la història de la Coca-Cola. Per ell, aquesta empresa representa tot un model a seguir.Per conèixer una mica més la història d'aquesta gran empresa, pots fer clic aquí.

 

SEGON PAS: EL CILINDRE

Ja t'hauràs fixat que gairebé totes les begudes que es comercialitzen en "llaunes" tenen la mateixa forma. Segurament no t'hauràs preguntat encara per què. Totes tenen el mateix volum: 33 cl. Però, tenen les mateixes dimensions? Aquesta és la primera pregunta que es va fer el Sr. Joan Sendra i que voldria que li responguéssiu en el vostre estudi. En concret, es pregunta si l'altura i el radi influeixen en el cost de la llauna. És a dir, donat un volum fix (33 cl), és igual la superfície de dues llaunes diferents, per exemple, les d'aquestes imatges de sota?

Aquesta llauna té les mateixes dimensions que una llauna de Coca-Cola: 6,5 cm de diàmetre
L'alçada d'aquesta altra és un 84,6% més petita que la de la dreta. El diàmetre es el gran

 

Totes dues llaunes tenen el mateix volum: 33 cl. Com podeu veure a la imatge, no és un ciclindre perfecte, però per no complicar massa els càlculs, suposarem que sí que ho és. La primera de les llaunes, com has vist, té la mateixa alçada que una llauna de Coca-Cola (saps el diàmetre i el volum: has de deduir l’alçada mitjana). La segona és una mica més baixa i més ample. Haureu de trobar les dimensions

Ja us haureu adonat que per saber el cost necessitem saber la superfície d'aquest envàs (i dels següents que haureu de calcular), doncs el gruix de les llaunes, sigui quina sigui la forma, serà el mateix.

Per fer els càlculs que considereu oportuns us facilitarem alguns enlaços que us poden anar bé:

 

Compte amb les unitats! Has de fer servir les mateixes en cada fòrmula. És a dir: no pots barrejar sense més centilitres amb centímetres cúbics: abans has de pensar quants centímetres cúbics és un decilitre.... I aneu en compte també amb els decimals: és molt important que agafeu uns quants decimals quan trobeu la superfície d'una llauna, perquè haureu de trobar quant costa fabricar-ne 200.000 al mes (2.400.000 a l'any). Per tant, us recomanem que treballeu amb 6 decimals.

Heu de fer aquest càlculs per aquests dos models d'envàs en forma de cilindre i escollir aquell que tingui un cost més baix.

 

TERCER PAS: ELS ENVASOS DIFERENTS

Un cop calculada l'àrea del cilindre ja podeu distribuir-vos els diferents envasos. Cadascú del grup n'escollirà un i calcularà, a partir del volum (33 cl) quina àrea tindrà i quan costarà produir un envàs. Després haurà de calcular quan costa fabricar-ne la quantitat que preveu el Sr. Joan Sendra.
.
Cub
Octaedre
Icosaedre
Mitja Esfera

DARRER PAS: CONCLUSIÓ

Un cop hagueu fet els pressupostos heu de fer una posada en comú dels resultats obtinguts, tot repassant que ningú hagi errat en els càlculs.

A més d'escollir l'envàs més adequat per a l'Icostar, haureu de deduir, a partir dels resultats obtinguts, si no existiria un altre model d'envàs diferent (d'una forma diferent) que tingués un cost diferent. haureu de raonar la resposta.

llauna de Coca-Cola